Deze week spraken we met een beleidsadviseur van een gemeente over jongerenparticipatie. Over hoe steeds meer gemeenten snappen dat ze daar iets mee moeten. Over hoe enthousiast wethouders altijd zijn als ze een ervaringsverhaal van een jongere horen. En over de frustratie die steeds meer beleidsmakers voelen dat af en toe een jongere spreken op een werkbezoek écht niet genoeg is om echt te zien wat de gevolgen van beleid zijn. Hij zei:
'In gesprek zijn met jongeren voelt nu als een exotisch uitstapje. Maar het zou juist routine moeten zijn in ons werk.'
Natuurlijk juichen wij van binnen (en misschien ook wel een beetje zichtbaar) als ambtenaren dit zeggen. Maar: nog niet alle ambtenaren hebben deze overtuiging. En: geen enkele ambtenaar kan in zijn eentje beleid schrijven en uitvoeren.
Daarom schieten we in dit artikel alle beleidsmakers te hulp die wel weten en voelen waarom samenwerken met jongeren zo belangrijk is, maar niet weten hoe ze hun collega’s zo ver krijgen om hier echt werk van te maken. Vijf manieren om je collega’s te overtuigen structureel met jongeren samen te werken
1. Maak van samenwerken met jongeren een mind-blowing ervaring
Organiseer geen saai symposium, maar - het liefst samen met jongeren en jongerenorganisaties - een ervaring waar je collega’s thuis over vertellen. Waar de hele week op kantoor over wordt nagepraat. Een ervaring die raakt. In het hart. Die je collega’s precies laat voelen waarom jullie beleid echt verschil maakt in het leven van echte jonge mensen. Zodat je collega’s die dag voelen: “Ik doe ertoe. Ons werk doet ertoe. Wij maken hét verschil.”
De megavette experience hoeft geen grote ervaring te zijn. En die ervaring hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Sterker nog: en mind-blowing ervaring kan juist ook heel klein en goedkoop zijn. Als ‘ie maar goed ontworpen is en daardoor effect heeft.
Een voorbeeld van zo’n megavette experience: een Sleep Out. Breng een nacht buiten door. In oktober. Met alleen je eigen tentje en slaapzak. Wedden dat dat bijblijft?
Een ander voorbeeld van een simpele, doeltreffende ingreep: op een event over de overgang van jeugdhulp naar volwassenheid zetten we een lege stoel op het podium en in elke workshopruimte. Een stoel die symbool stond voor de niet gehoorde jongere. Alle workshopgevers hadden de opdracht om een paar keer stil te staan bij de lege stoel: wat kunnen we doen om jongeren wél te horen?
Nog een tip: zorg er altijd voor dat je ná de ervaring een moment prikt om met je collega’s antwoord te geven op de vraag hoe jullie er voor gaan zorgen dat de stem van jongeren al-tijd onderdeel van jullie werk is.
2. Gebruik de kracht van de herhaling
Misschien heb je weinig tijd. Misschien hebben je collega’s weinig tijd. En misschien heb je op dit moment niet een heel concreet vraagstuk waar jongeren aan mee kunnen werken. Maar toch voel jij dat samenwerken met jongeren jullie beleid beter zou maken. Ga dan voor de kracht van de herhaling. Want: hoe vaker je in aanraking komt met iets, hoe meer je er de meerwaarde van inziet.
Een paar ideeën:
Neem je collega’s een keer mee lunchen in een jongerencentrum of een schoolkantine;
Ga met je collega’s naar een interactieve jeugdtheatervoorstelling en praat na;
Volg Jimmy’s op Linkedin en tag (of stuur onze berichten door naar) je collega’s;
Nog beter: stuur élk nieuwsitem over jongeren en hoe zij het leven ervaren door naar je collega’s;
Ga af en toe met de bus naar je werk, knoop een praatje aan met een scholier of student en deel dat als anekdote bij het koffieapparaat;
Stel elke meeting waarin er besluiten over jongeren worden gemaakt voor dat iedere aanwezige dat besluit eerst aan één jongere uit zijn eigen omgeving voorlegt. En dat de volgende meeting het besluit dan pas genomen wordt.
3. Gebruik je cirkel van invloed (en maak ‘m steeds groter)
Doe wat je kunt doen.
Misschien heb je zelf een budget waar je over kan beslissen? Zet dat in voor het organiseren van kleine jongerenparticipatiemomenten.
Mag jij bepaalde meetings voorbereiden? Organiseer die zo veel mogelijk op locaties waar ook jongeren zijn. Of nodig aanwezigen uit om jongeren mee te nemen.
Kun jij zelf een beleidsproces ontwerpen of aanpassen? Bedenk dan samen met jongerenorganisaties samen op welke momenten en manieren zij betrokken kunnen worden.
Of misschien heb jij wel beslismacht? Stuur dan je collega’s die beleid maken terug naar de tekentafel als ze geen enkele jongere of jongerenorganisatie hebben betrokken bij hun beleidsvraagstuk.
Wat je positie ook is: gebruik je mogelijkheden om jongeren een stem te geven in je werk.
4. Vind medestanders
Wellicht voel jij je soms de enige die gaat voor jongerenparticipatie. Een roepende in de woestijn. Wees gerust: wij weten dat je niet alleen bent. In heel Nederland zijn mensen zoals jij: koplopers op het gebied van jongerenparticipatie. Bij jongerenorganisaties in heel Nederland. Bij stakeholders in het werkveld van je beleidsterrein. Maar ook binnen jouw organisatie.
Hoe je erachter komt wie die medestanders zijn? Door je wens voor meer jongerenparticipatie uit te spreken op openbare plekken. Op borrels. Op vergaderingen. Op LinkedIn. Kijk bij wie de ogen gaan twinkelen, wie jou een duimpje geeft en wie er zachtjes meeknikt als jij praat. Dát zijn je medestanders. Zoek elkaar op. Denk met elkaar mee. En smeed samen snode plannen. Want samen kom je verder.
Leuk om te delen: binnenkort starten we met onze community-events: avonden waarin jongeren én professionals ongedwongen met elkaar in gesprek gaan of iets leuks doen om meer van elkaar wereld te gaan begrijpen. We hopen dat je er een keer bij bent! #staytuned
5. Vind mogelijkheden binnen de bestuurlijke route
Misschien staat jouw wethouder of bestuurder wel open voor out-of-the-box oplossingsrichtingen voor een groot probleem waar jij (en jongeren!) bij kunnen helpen. Of is er een motie die een haakje biedt om de stem van jongeren meer ruimte te geven. Zorg dan voor een formele opdracht van je bestuurder om jongerenparticipatie in te bedden. Zodat jij met die opdracht onder je arm alleen nog maar in gesprek hoeft met je collega’s wat zij gaan doen om bij te dragen.
Heb je hulp nodig?
Wij helpen je graag. Wij zijn Jimmy's: experts in het vormgeven van betekenisvolle jongerenparticipatie. Wij helpen overheden en organisaties gelijkwaardig en betekenisvol samen te werken met jongeren. Alleen dan kom je tot beleid dat in de praktijk werkt.
Meer weten? Bel of mail dan met Fanny Koerts ☎️ 06 - 28 26 80 79 ✉️fanny@jimmys.net