Zelf aan de slag om je ecosysteem te versterken
- Jimmy's
- 19 mrt
- 4 minuten om te lezen
De afgelopen weken namen we je mee in onze manier van werken. Dat een sterk netwerk (dat wij een ecosysteem noemen) een voorwaarde is voor jongerenparticipatie. Hoe zo’n ecosysteem er dan uitziet. En hoe je dat zelf opzet.
Door onze ervaring weten wij inmiddels dat het versterken van een ecosysteem voor jongerenparticipatie een dynamisch proces is dat voortdurend in ontwikkeling is. Net als in een echt ecosysteem in de natuur.
Want:
soms is er een partner waar een fantastisch participatief initiatief ontstaat dat je heel graag wilt ondersteunen en stimuleren.
soms heb je te maken met een bestuurder die opeens een andere koers in wil slaan.
soms is er een incident of bezuiniging die ervoor zorgt dat je (met elkaar!) scherpe keuzes te maken hebt.
Wat er ook gebeurt, de onderliggende vraag blijft altijd:
"Wat is er nodig om alle betrokkenen zo goed mogelijk in staat te stellen om participatie zo betekenisvol en structureel mogelijk vorm te geven?"
Wanneer wij met jullie aan de slag zijn met concrete vraagstukken, houden we ook altijd ruimte om stil te staan bij de belangrijkste mensen en elementen uit het ecosysteem. Want dat ecosysteem moet in balans blijven!
De vragen die wij daarbij voor de verschillende groepen gebruiken, delen wij graag met je. Zo kun jij zelf ook stappen zetten om jullie ecosysteem verder te laten groeien.
Vragen over jongeren:
Wat hebben jongeren nodig om mee te doen?
Wat willen jongeren zelf?
Bereiken we genoeg verschillende jongeren om alle perspectieven mee te nemen?
Welke kaders moeten we jongeren meegeven zodat zij weten welke ruimte we kunnen (en willen) geven?
Welke verschillende manieren van participatie/meedoen maken we mogelijk voor jongeren om bij te dragen?
Hebben we genoeg oog voor signalen of ideeën die jongeren zelf naar voren brengen?
Hoe blijven we met en voor hen bouwen aan een bruisende en betrokken community waar ook zij graag onderdeel van willen zijn?
Vragen over de interne organisatie van opdrachtgevers:
Wie zijn er binnen deze organisatie bezig met participatie? Zijn er collega’s die nu nog helemaal niet bezig zijn met participatie voor wie het eigenlijk wel nodig of logisch zou zijn? Wat doen we met hen?
Is er binnen deze organisatie een structuur waardoor we aandacht hebben voor cultuur, kennis en attitude die bijdragen aan het doodnormaal maken van samenwerken met jongeren (en partners)?
Hebben we binnen onze eigen functieomschrijvingen en opdrachten goed geborgd dat betekenisvolle participatie van jongeren onderdeel van ons (dagelijks) werk is?
Hoe ziet besluitvorming en mandaat eruit? Welke invloed hebben jongeren? Welke invloed en mandaat hebben verschillende collega’s binnen de organisatie? Is dat helder voor iedereen?
Is er voldoende tijd binnen je eigen werkweek om te investeren in betekenisvolle participatie?
Is er voldoende budget vrijgemaakt om ook partners en jongeren passend te waarderen en belonen voor hun rol en inzet?
Meten we de effectiviteit van beleid? Draagt de samenwerking met jongeren en partners bij aan beleid dat doet waar het voor bedoeld is?
Vragen over partners in het werkveld:
Welke belangrijke partners zien we in het netwerk? Wie zijn de mensen die we daar moeten kennen?
Welke afspraken/opdrachten/subsidierelaties liggen er nu al met partners rondom het bevorderen van participatie? Moeten we de voorwaarden, kaders of opdrachtomschrijvingen aanpassen?
Hoe werken we nu samen? En hoe zouden we dat kunnen versterken?
Wat hebben partners nodig om bij te dragen aan het versterken van participatie van jongeren?
Hebben partners de kennis, cultuur en attitude in huis om betekenisvolle participatie vorm te geven of door te ontwikkelen? Hoe kunnen we daarbij helpen?
Zijn er partners die onze doelen stagneren? En wat doen we daar mee? Zijn zij een belangrijk tegengeluid? Of is het een reden om afscheid te nemen?
En speciaal voor overheden: hebben we voldoende tegenmacht georganiseerd? Kennen onze partners de weg in de democratie om ons scherp te houden? En zijn ze voldoende toegerust om de belangen van de jongeren met en voor wie ze werken te behartigen?
Vragen over “de inrichting” van het ecosysteem:
Op welke plekken en momenten ontmoeten jongeren, partners en jullie elkaar?
Wie faciliteert dat?
Wat gebeurt er op die plekken en momenten?
Welke manieren van communiceren zetten we in? En bereiken we daarmee wat we willen bereiken?
Hoe delen we informatie met elkaar? En is die info voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk?
Hebben we genoeg oog voor alles wat er in de onderstroom gebeurt? Staan we open voor signalen? Zijn onze voelsprieten alert genoeg op alarmsignalen dat er iets niet klopt?
Hoe houden we het bijdragen voor iedereen uitdagend, uitnodigend, waardevol en veilig?
Door tijdens het werk deze vragen te stellen, zorg je voor een duurzame doorontwikkeling van participatie. Dit is soms best een puzzel in een wereld waarin we gewend zijn om van project naar project te rennen. Maar wel een puzzel die het leggen waard is.
Want alleen dan werk je aan beleid en oplossingen die écht aansluiten bij jongeren. En daar gaan we voor!
Meer weten? Of hulp nodig?
Kan je het niet alleen? Of voel je dat jij of je partners nog wel wat training kunnen gebruiken? Wij helpen je graag.
Wij zijn Jimmy's: experts in het vormgeven van betekenisvolle jongerenparticipatie. Wij helpen overheden en organisaties gelijkwaardig en betekenisvol samen te werken met jongeren. Alleen dan kom je tot beleid dat in de praktijk werkt.
Meer weten? Bel of mail dan met Fanny Koerts ☎️ 06 - 28 26 80 79 ✉️fanny@jimmys.net
